Priprema vozila za zimu

Priprema vozila za zimu

Došla je jesen, a s njom i hladniji dani, koji, kako vrijeme odmiče sve jače i više nagovješćuju dolazak zime. Kvalitetna priprema vozila za nadolazeće zimske uvjete ključna je kako bi vozilo spremno dočekalo specifične uvjete. O utjecaju nekvalitetne i loše pripreme vozila za zimu na novčanik ne treba niti trošiti riječi. Da bi se vozilo što bolje pripremilo za zimu potrebno je, naravno, povesti računa o svim sklopovima uz naglasak na nekoliko najbitnijih dijelova:

1.     Gume

Zamjena ljetnih guma zimskima najvažniji je korak pripreme vozila za zimu, jer uz zakonsku obvezu koja određuje početak ove izmjene 15. studenog, glavni je utjecaj zimskih guma na sigurnost svih sudionika u prometu, kako putnika u vozilu, tako i ostalih sudionika. Važno je naglasiti da prema većini testova i studija ljetna guma znatno gubi na svojim svojstvima u trenutku pada vanjske temperature ispod 7°C što rezultira znatno lošijim držanjem vozila na cesti te duljim zaustavnim putem prilikom kočenja, što opet u konačnici rezultira ozbiljnom prijetnjom sigurnosti svih sudionika u prometu. Prilikom izmjene guma ljeto – zima, u Quality Service mreži provjerit ćemo opće stanje postojećih guma, tlak, eventualna oštećenja gazne površine i dubinu profila, a prilikom kupnje novih zimskih guma osigurat ćemo kvalitetno i optimalno rješenje.

2.     Vidljivost

Vidjeti i biti viđen još je jedan od važnih faktora prilikom vožnje u zimskim uvjetima. Vodeći računa o tome da zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje obavezu vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima tijekom zimskog računanja vremena bez obzira radi li se o vožnji po danu ili po noći, važno je provjeriti ispravnost kompletnog osvjetljenja vozila, odnosno svih žarulja na vozilu, a provjera mora obuhvatiti i rezervne žarulje. Faktori koji utječu na vidljivost su brisači i filter kabine u vozilu. S obzirom na vremenske uvjete koji donose veliku količinu kiše i snijega, ali i prskanje vode s kolnika, dotrajale ili oštećene brisače potrebno je zamijeniti novima, a ljetnu vjetrobransku tekućinu također je potrebno na vrijeme zamijeniti zimskom kako bi se spriječilo njeno smrzavanje i gubitak funkcije pranja vjetrobranskog stakla. Ipak se ovdje radi o „prozoru u svijet“ vozila. Isto tako, najčešći uzrok zamagljivanja vjetrobranskog stakla zimi jest onečišćenje/propusnost filtera zraka u putničkoj kabini. Nakon duljeg perioda korištenja sustava za hlađenje putničke kabine odnosno sustava klimatizacije tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci onečišćenost unutarnjeg filtera zraka može biti kritična do točke kada ga je potrebno zamijeniti. Preventivnim pregledom funkcionalnosti/rada rashladnog sustava te onečišćenosti filtera utvrđuje se daljnja podobnost filtera za nastavak korištenja ili njegovu izmjenu.

3.     Električni sustav

Kao što je već gore napomenuto zimsko računanje vremena sa sobom nosi konstantno upaljena svjetla koja u kombinaciji s ostalim potrošačima kao što su grijači stakala/retrovizora/sjedala, klimatizacijski sustav itd. značajnije opterećuju električni sustav vozila, napose akumulator koji gubi na snazi već na startu zbog sniženih vanjskih temperatura. Preporuka je da se akumulator vozila provjeri minimalno dva puta godišnje uz obveznu provjeru prije zime. Preventivnom provjerom ispravnosti akumulatora znatno se smanjuje mogućnost novčanog gubitka u slučaju potrebne izmjene novog akumulatora. Provjera akumulatora obuhvaća vizualnu provjeru na eventualna oštećenja tijela akumulatora (bubrenje ili pukotine pa samim tim i curenje elektrolita), provjeru gustoće elektrolita i kapaciteta akumulatora te provjeru nivoa elektrolita. Uz provjeru samog akumulatora potrebno je dodatno provjeriti i stanje akumulatorskih priključaka (klema), električnih kablova i punjenje generatora/alternatora. Kako je za ovu provjeru potreban specifičan alat i određena stručnost osobe koja je provodi, s povjerenjem se možete obratiti Quality Service mreži u kojoj ćete dobiti najbolju kvalitetu navedene provjere i usluge.

4.     Rashladna tekućina

Rashladni sustav motora vozila jedan je od najvažnijih sustava za njegov rad. U rashladnom sustavu nalazi se mješavina destilirane vode i rashladne tekućine (antifriza), a osnovne zadaće antifriza su smanjenje opasnosti od korozije cjelokupnog sustava te snižavanje točke ledišta tekućine. Niža točka ledišta rashladne tekućine smanjuje mogućnost njezinog smrzavanja unutar bloka motora vozila, a smrzavanje može dovesti do njegovog pucanja, odnosno znatnih novčanih troškova nastalih zbog popravka i sanacije štete uzrokovane ovom pojavom. Prosječan vijek trajanja rashladne tekućine u motoru kod velike većine proizvođača vozila iznosi 3 godine, a nakon navedenog roka postojeću rashladnu tekućinu preporučljivo je zamijeniti novom. Isto tako preporučuje se redovita, jednogodišnja preventivna provjera kojom je obuhvaćena kontrola nivoa tekućine kao i provjera njezine točke ledišta.

5.     Karoserija

Dolaskom zime odnosno vlažnog vremena sitna oštećenja laka na karoseriji trpe znatan utjecaj najjačih uzročnika korozije, a to su onečišćenje, sol i voda. Stoga je potrebno obaviti pregled karoserije, a sitne pukotine, ogrebotine ili oštećenja preventivno popraviti lakom u bočici ili spreju što će spriječiti daljnje širenje korozije. Baš kao što i mi ne trpimo rupe na našoj zimskoj odjeći tako niti naš limeni ljubimac „ne trpi“ oštećenja svoje „lakirane odjeće“.

6.     Ostalo

Naravno da preventivna zimska provjera ne obuhvaća samo ovo gore navedeno već kako smo i ranije napomenuli, radi se o detaljnoj provjeri kompletnog vozila, u što  između ostalog ulazi i provjera gumenih brtvi na vratima i njihovo premazivanje zaštitom protiv zaleđivanja kako se ne bi dogodilo da ujutro, prilikom otvaranja vrata automobila ne možete ući u njega zbog toga što su vrata zaleđena, a punac i punica čekaju na autobusnom kolodvoru. Tu je i zaštita svih brava od zaleđivanja itd.

Napomenimo još jednom, stručno i kvalitetno obavljena zimska priprema vozila jamac je trajnosti samog vozila ali i značajan faktor povećane sigurnosti Vas i Vaših najmilijih u prometu, a mi u Quality Service jamčimo upravo takvu kvalitetnu i stručnu provjeru.