Kako dobiti maksimum iz svojih guma?

Kako dobiti maksimum iz svojih guma?

Kupovina i zamjena guma nekad zna izgledati kao komplicirana stvar, pogotovo za prosječnog vozača, većinom jer gume ne dolaze u jednom obliku koji odgovara svim vozilima.

Potrebno je znati neke osnovne stvari o gumama kako biste znali izabrati prave gume za sebe, svoje vozilo i način vožnje. Korištenje neispravnih guma može negativno utjecati na vaše iskustvo vožnje.

1) Izaberite gume koje najbolje odgovaraju Vašem vozilu

I s ovime ne mislimo samo na veličinu guma. Prilikom odabira guma potrebno je imati na umu i vrijeme i uvjete na cesti s kojima se svakodnevno susrećemo. Također, razmislite i o tome kakav je Vaš stil vožnje i gdje se vozite. Vozite li većinu vremena po gradu ili po autocesti? Pitajte se sva ova pitanja prije kupovine guma. Na kraju dana, najvažnije je da nađete gume koje će Vam najviše odgovarati.

2) Pratite preporuke proizvođača automobila

Kad dođe do automobila, u većini slučajeva proizvođač ima najbolje informacije. To se djelomično odnosi i na gume. Neovisno kupujte li nove gume ili mijenjate gumu koja je pretrpila puknuće, provjerite s profesionalnim vulkanizerom ispunjavaju li nove gume sve standarde.

3) Imajte na umu svoju okolinu

Neke gume su napravljene za gradskuvožnju,a neke za velike brzine ili off-road ceste. Razmislite koje su gume najbolje za Vaše potrebe i provjerite s vulkanizerom koje će gume biti ispravne za vas.

Vrste pneumatika

a. Gume za sve podloge

„Mud“ gume, ili 4x4 gume koje nude dobro prianjanje prilikom vožnje na i van ceste i rađene su imajući na umu izdržljivost i snagu. Ako se vozite po cestama gdje nailazite na razne cestovne uvjete, ove gume bi mogle biti ispravan odabir za vas.

b. Visoko efikasne gume

Ako provodite puno vremena na cesti vjerojatno ćete htjeti gume koje će Vam dati najveću efikasnost i najmanju potrošnju goriva. Gume sa svojstvom niskog otpora mogu uštedjeti veliki broj kilometara u gorivu tijekom svog životnog vijeka.

c. Gume koje drže nakon puknuća

Odlično rješenje za one koji žele imati mir u glavi oko rezervne gume i što napraviti u slučaju puknuća. S obzirom da se na njima možete odvesti do sigurne točke ako su prazne ili skoro prazne, ove gume su savršen izbor za ljude kojima su sigurnost i mir glavni prioriteti.

 

4) Znajte koje gume trenutno koristite:

Ako trebate promijeniti samo jednu gumu dobro je znati koju gumu trenutno imate. To možete provjeriti na samoj gumi. Većina guma ima svoje dimenzije u obliku npr. „195/55/18 88Q“.

Širina gume: prvi broj (195) predstavlja širinu, tj. gaznu površinu gume izraženu u milimetrima. Šira guma znači veću stabilnost i trenje, ali i veću potrošnju goriva te slabiju kontrolu na mokroj površini.

Visina gume(profil): drugi broj (55) koji predstavlja visinu gume od naplataka do gazne površine i označava se kao omjer između širine i visine u postocima. Što je broj manji i guma je niža što znači da ima manje volumena koji može apsorbirati neravnine na cesti.

Promjer gume: Brojka, 18, poznata kao i cole (njem. Zoll), označena u inčima. 1inch = 2,54cm.

Indeks opterećenja i maksimalne brzine: zadnji broj u primjeru, 88Q, označuje maksimalni teret i brzinu koju guma može podnijeti. 88 je oznaka tereta, Q oznaka brzine.