Zašto je bitno redovito odrađivati mali servis na vozilu?

Zašto je bitno redovito odrađivati mali servis na vozilu?

Uspoređujući motor automobila sa ljudskim organizmom moguće je povući paralele između pojedinih organa u ljudskom tijelu i sklopova motora. Tako sustav podmazivanja motora, motorno ulje i uljnu pumpu možemo usporediti sa srcem i krvožilnim sustavom, filtar zraka motora i filtar zraka u kabini sa dišnim sustavom, a filtar goriva sa želucem. I baš kao što ljudski organizam ne može funkcionirati ispravno ako neki njegov sustav ne funkcionira ispravno tako niti motor vozila ne funkcionira na ispravan način u slučaju da je bilo koji od navedenih dijelova ili sklopova neispravan, zaprljan ili začepljen.

Kako zdravlje ljudskog organizma održavamo između ostalog i redovitim sistematskim pregledima tako i ispravno funkcioniranje motora automobila vozila osiguravamo redovitim održavanjem ili najčešće korištenim izrazom “malim servisima”.

Srce i krvožilni sustav motora vozila čine ulje, uljni filtar i pumpa ulja. Ulje je krv motora i ima nekoliko funkcija. Uz redovito podmazivanje motora odnosno njegovih pokretnih dijelova čime smanjuje trenje između njih i pridonosi njihovom trajanju i pouzdanosti također i odnosi sa sobom sva zaprljanja, sitne čestice čađe koje nastaju tijekom izgaranja u cilindrima motora. Sve te nečistoće završavaju u uljnom fitru koji s vremenom prima u sebe sve više nečistoća čime postepeno slabi njegova funkcija filtracije, ali se i smanjuje protok ulja kroz njega. Smanjeni protok ulja u bilo kojem segmentu sustava podmazivanja za posljedicu ima jače habanje dijelova motora u međusobnom kontaktu što pak dovodi do smanjenog vijeka trajanja motora. Upravo zato, kako bi se produžio tijek rada motora kao i njegova pouzdanost važna je pravovremena izmjena ulja i filtra pri čemu treba voditi strogo računa o ispravnoj gradaciji motornog ulja kao i o ugradnji kvalitetnog filtra.  

Pluća motora automobila čini filtar zraka motora. Njegova primarna uloga jest sprečavanje ulaska stranih čestica u unutrašnji prostor cilindara motora čime se sprečava njihovo oštećenje ali isto tako i osiguravanje dovoljne količine čistog zraka potrebnog za izgaranje goriva unutar cilindara. U današnje vrijeme visoke onečišćenosti okolišnjeg zraka zaprljanje filtra zraka nastupa vrlo brzo, naručito u slučajevima kada se automobil koristi uglavnom u uvjetima vožnje u gradu. Zatopan filtar zraka znači automatski manju količinu zraka potrebnog za izgaranje, odnosno veću potrošnju goriva da bi se iz motora dobila ista količina snage, u pojedinim slučajevima samo izmjenom filtra zraka postignuta je ušteda i do 30% goriva u odnosu na potrošnju koja je bila zabilježena za zaprljanim/zaštopanim filtrom. Upravo zato prilikom svake izmjene ulja potrebno je provjeriti filtar zraka motora, a po potrebi i u slučaju jakog zaprljanja i izmjeniti ga.

Filtar zraka kabine, odnosno putničkog prostora, služi za zadržavanje štetnih čestica zraka koji ulazi u kabinu kao i za filtriranje neugodnih mirisa. Razlikuju se dvije vrste, obični  onaj sa aktivnim ugljenom pri čemu je filtar sa aktivnim ugljenom bolji izbor jer aktivni ugljen pridonosi boljoj i kvalitetnijoj filtraciji zraka, a naročito je korista za alergične osobe jer na sebe veže više alergena iz zraka kao i neugodne mirise. Njegova redovita provjera i izmjena također doprinosi kvalitetnijem okolišu kojem su osobe u vozilu izložene tijekom vožnje.  

I na kraju želudac, odnosno filtar goriva motora. “Probavne smetnje” tj. onečišćenje goriva dovodi do neispravnog rada motora, u nekim slučajevim i do oštećenja dijelova sustava ubrizgavanja goriva čiji se troškovi popravaka ili izmjene mogu popeti do vrtoglavih cifri. Naročito su na ovo osjetljivi moderni turbodizelski motori kod kojih oštećenje pumpe goriva visokog pritiska vodi do troška popravka od nekoliko tisuća kuna. Prvu “liniju obrane” predstavlja filtar goriva, najvažniji element sustava dobave goriva baš kao i u slučaju filtra ulja ili filtra zraka i njegovo korištenje tijekom vremena dovodi do jačeg zaprljanja, manjeg protoka goriva, a samim time i do jačeg naprezanja motora te smanjenja njegovog vijeka trajanja. Držeći se preporučenog intervala izmjene filtra goriva osigurava se nesmetan rad motora vozila kao njegova trajnost i pouzdanost.