Automatski mjenjači - održavanje i servisiranje

Automatski mjenjači - održavanje i servisiranje

Automatske mjenjače treba ispravno koristiti i pravilno servisirati. Ako želite uživati u dugovječnom korištenju „automatika“ bez problema trebate imati na umu i koje ulje koristiti.

Za pravilan rad mjenjača najbitnija stavka je ispravan odabit ulja. Mehanizmi unutar automatskog mjenjača su veoma precizni i komplicirani stoga je potrebno čisto ulje s odgovarajućim svojstvima koje će mjenjaču dati optimalnu efikasnost.. Glavni zadatak ulja je odgovarajuće podmazivanje svih elemenata, prijenos topline i zaštita dijelova mjenjača od  hrđe i nepotrebnog trošenja. Ulje je također odgovorno za smanjenje zvukova i uklanjanje vibracija odgovornih za klizanje, te proizvodi dovoljan pritiak potrebna za kontrolu mjenjača.

 
Treba imati na umu da noviji automobili (s tehnološki naprednijim mjenjačima) imaju veće zahtjeve ulja. Zupčasti dijelovi na automobili su sve manji i manji i trebaju podnijeti sve veći obrtni moment. Takav rad je pod konstantnim velikim opterećenjima i visokim temperaturama. Zato treba imati na umu da čak i najbolja ulja s vremenom gube svoja svojstva.

Iz tog razloga trebamo aktivno pratiti kilometražu i prema njoj mijenjati ulje. Ako osjetimo da je mjenjač „klimav“, da se brzine mijenjaju sa zakašnjenjem ili čujemo neprirodne zvukove, to može biti znak ozbiljnih problema koji se mogu spriječiti adekvatnim servisom i brigom o mjenjaču. Većina velikih kvarova na automatskih mjenjačima nastaje zbog nepravilnog korištenja i održavanja, ne zbog proizvodnih grešaka.

 

Izmjena ulja na pravilan način

 

Često mišljenje da se ulje mjenjača ne treba redovito mijenjati jednostavno nije ispravno. Konzumacija ulja u mjenjaču je jednaka konzumaciji drugih ulja i tekućina u vozilu te se trebati redovito mijenjati. Proizvođači automobila različito definiraju vremensku periode između servisa i zamjena ulja i trebali bismo se voditi prema informacijama koje možemo naći u priručniku vozila ili iz specijaliziranih servisa. Općenita preporuka je da se prva izmjena ulja napravi nakon prvih 100 000km, te zatim svakih 30 do 60 000 km, ovisno o preporukama proizvođača.

Kad se odlučimo za izmjenu ulja potrebno je odabrati prikladno ulja ovisno o vrsti mjenjača u našem automobilu:

  • AT – standardni automatski mjenjač
  • AMT i DCT – poluautomatski mjenjači; 
  • CVT – bezstupanjski mjenjač 


Naravno, ulje treba odabrati prema modelu, proizvođaču i vrsti mjenjača kojeg imamo u automobilu. Prilikom kupovine ulja treba obratiti pozornost i na kvalitetu ulja. Ulje manje kvalitete može izazvati teže mijenjanje brzina što može dovesti do štete na brtvi ili do curenja. Nije vrijedno štedjeti na ulju jer su automatski mjenjači veoma precizni mehanizmi čiji su popravci veoma skupi. U najgorem slučaju, korištenje neispravnog ulja može dovesti do kvara zbog kojeg se mora mijenjati reduktor. Cijena takvog popravka košta kao novi automobil.


Nakon pravilnog izbora ulja dolazi vrijeme za zamjenu istoga. Postoje dvije metode kako se to može napraviti: jednostavna (gravitacijom) ili dinamična izmjena.  Prva metoda kao što ime kaže radi se pomoću gravitacije, ulja kapa te se novo dodaje. Na ovaj način se može promijeniti otprilike polovica ukupnog volumena ulja. Druga opcija je sigurno bolja, ali i skuplja. Prednost je da se ovim načinom izmjeni cijeli volumen ulja i pročisti. No za ovu izmjenu ulja je potrebna profesionalna oprema ili posjet radionici.  Ovo je svakako kompliciranije rješenje ali ima svoju vrijednost jer smo nakon dinamične izmjene ulja sigurni da je kvaliteta i količina ulja adekvatna potrebama mjenjača i vozila.  

Neovisno o načinu izmjene ulja koje odaberete, zapamtite da je potrebno zamijeniti i filter te kutiju mjenjača i na kraju provjeriti rad cijelog sustava.

 

Bolje spriječiti nego liječiti

Postoje legende o cijenama popravaka automatskih mjenjača. Veliki dio nije istinit, ali je istina da popravci nisu jeftini. Iz tog razloga je bolje potruditi se da naši mjenjači funkcioniraju ispravno i da su servisirani prema potrebama. Regularno pregledavanje razine ulja je najbitniji dio jer ćete na taj način najbrže primijetiti kad dođe do potrebe za mijenjanjem ulja.