Briga o akumulatoru i kako da traje godinama

Briga o akumulatoru i kako da traje godinama

Ispravan odabir i korištenje akumulatora je garancija da će se automobil pokrenuti i prilikom ekstremnih uvjeta. Većina problema s akumulatorom nastaje zbog nepravilnog korištenja. Iz tog razloga je važno brinuti se o akumulatoru i pratiti savjete za korištenje istog. Na taj ćete način osigurati da vas ne izda kad ćete ga najviše trebati.

Akumulator je jedan od najbitnijih dijelova u svakom automobilu jer se bez njega automobil ne može pokrenuti. Iako nije prezahtjevan dio za održavanje, bitno je zapamtiti da postoje koraci koji će vam pomoći da produžite životni vijek akumulatora i poboljšate efikasnost. I sve to započinje već prilikom kupovine jer je kupovina ispravnog akumulatora za vaš automobil temelj toga.

 

 

Što je akumulator i čemu služi?

Akumulator je energetski izvor automobila. Primarna funkcija je pružanje energije svim uređajima u automobilu dok je motor ugašen. On napaja elektroniku i pruža dovoljno jaku struju starteru kako bi se motor upalio. Dok motor radi, alternator ponovno puni akumulator. Ispravno i efikasno korištenje akumulatora je od velike važnosti, pogotovo u novim automobila punim elektronike i računala.  

Baterija od 12V (volt), koja se najčešće koristi u automobilima je izrađena od 6 spojenih dijelova od kojih svaki dio ima 2V. Svaka ćelija je jednaka i sastoji se od pozitivno i negativno nabijenih pločica koje su izmjenično poslagane. Pločice su razdvojene posebnim izolatorima. Cijela baterija je uronjena u elektrolit sa sumpornom kiselinom. Kad se akumulator prazni kemijska energija se pretvara u električnu koju automobil koristi. Prilikom rada motora se događa obrnuta reakcija te akumulator višak električne energije pretvara natrag u kemijsku i pohranjuje ju.  

Trenutno na tržištu postoje 2 vrste akumulatora – otvoreni i zatvoreni. Otvoreni akumulator se može otvoriti te provjeriti količina i gustoća elektrolita i na taj način ih održavati. Zatvoreni akumulatori se ne mogu otvoriti te je jedini način održavanja ispravan način korištenja.

 

 

Kako izabrati akumulator za svoj automobil?

Prilikom izbora akumulatora bitno je voditi računa o tipu automobila koji posjedujete i koliko često se vozite. Ako imate stariji automobil možete izabrati tradicionalni akumulator s tekućim elektrolitom. Ali ukoliko imate noviji model automobila koji ima ugrađen Start-Stop sustav preporučeno je korištenje AGM akumulatora koji je efikasniji i otporniji na cikličke procese. Gel akumulatori se korist za vozila koja trebaju veću količinu energiju na duže periode, poput kampera.  

Prilikom odabira akumulatora treba pratiti upute proizvođača automobila. Isto tako, u priručniku ili katalogu proizvođača akumulatora možete pronaći koji akumulator odgovara vašem automobilu i motoru. Najbitnija stavka je ampersati – Ah.  

Ako kupite premali i slabi akumulator može se dogoditi da motor neće upaliti. Ukoliko je prevelik možete imati problema s punjenjem istoga. Još jedna bitna stvar je količina struje koju akumulator može odjednom ispustiti. Taj intenzitet struje određuje kako će akumulator reagirati pri temperaturi od -18 stupnjeva celzijusa. Odnosno, što veću količinu struje akumulator može isporučiti u tim uvjetima, automobil će se lakše upaliti.

Prilikom odabira akumulatora također treba razmotriti pogodnosti koje proizvođači nude, poput produženog jamstva ili razini usluge i podrške koju dobivate prilikom trajanja jamstva.

 

Na što paziti prilikom korištenja akumulatora?

Jedan od najbitnijih parametara je voltaža punjenja. Za akumulatore od 24V bi trebala biti 28-28,8V, za 12V optimalna je između 14-14,4V i za 6V odgovara 7-7,2V. Ako prilikom mjerenja očitamo drugačiju vrijednost to znači da postoji problem sa sustavom napajanja u vašem automobilu. Za otvorene akumulatore provjeravamo gustoću elektrolita koja bi trebala biti 1.28 g / cm³ (± 0.01) i razina elektrolita bi trebala biti 10-15 mm iznad gornjih pločica.

Druga stvar je napunjena količina. Ukoliko koristite akumulator, a vozite se samo na kratkim udaljenostima moguće je da alternator ne može u potpunosti napuniti akumulator te će trebati vanjski izvor energije. Ukoliko se odlučite sami puniti, zapamtite da prilikom spajanja akumulatora prvo morate spojiti pozitivan pa negativan klem. Prilikom odspajanja je redoslijed obrnut. Također imajte na umu da količina struje ne smije biti veća od 10% ukupnog kapaciteta akumulatora i ne punite više od 10 sati. Manji naboj neće uništiti akumulator, ali veći bi mogao oštetiti pločice.

Kako bi nas akumulator složio što je moguće duže nemojte ju nikada do kraja isprazniti. To znači da ukoliko imate problem prilikom paljenja automobila nemojte konstantno pokušavati okretati ključ. Napravite kratku pauzu između pokušaja kako ne biste ispraznili akumulator.

Ukoliko rijetko vozite automobil ili ga vozite samo na kratkim udaljenostima preporuče se da jednom u pola godine provjerite voltažu akumulatora. Ako je preslaba akumulator se nikada neće napuniti do kraja. Ako je previsoka može se oštetiti.

Dobar način za provjeru je pratiti kako se akumulator ponaša prilikom paljenja automobila. Ukoliko primjetite da kontaktu treba duže nego inače, to može značiti da je akumulator ne radi kako bi trebao i potreban je pregled kod mehaničara.

Pratite ove savjete kako biste imali akumulator koji će vas dugo služiti. Uz to, moći ćete pratiti događa li se nešto čudno, što će nama dati priliku da reagiramo prije nego vam se akumulator isprazni u najnezgodnijem trenu.