Pravovaljana priprema vozila za zimu

Pravovaljana priprema vozila za zimu

Osim obavezne provjere akumulatora, i čišćenja klema, treba provjeriti kablove odnosno pogledati jesu li svi dobro postavljeni, stoje li čvrstoDa bi automobil što lakše preživio hladne zimske mjesece potrebno ga je, naime, za to pripremiti. Kao i nama, vozačima, i automobilima su najgora jutra, kada je u pravilu najniža temperatura. Nepripremljeni vozači toga obično postanu svjesni tek kad zakasne na posao zbog toga što nisu uspjeli pokrenuti automobil. Najčešće je uzrok akumulator, odnosno nedovoljna razina elektrolita, no pravi razlog može biti i, primjerice, u alternatoru ili neispravnim kabelima.

Kako biste zaobišli takav scenarij, krajnje je vrijeme da automobil podvrgnete kontrolnom pregledu. S obzirom da rijetki imaju potreban alat - ali i znanje - za provjeru svega što je potrebno preporučamo posjet serviseru. To je najbolji način da izbjegnete živciranje, gubljenje vremena, ali i trošak kasnijeg popravka, koji je obično nekoliko puta veći od same cijene preventivnog pregleda. Pored obavezne provjere akumulatora, i čišćenja klema, treba provjeriti kablove odnosno pogledati jesu li svi dobro postavljeni, stoje li čvrsto na svome mjestu ili su, možda, negdje oštećeni. Ne smijemo zanemariti ni tekućine. Pored rashladne tekućine, gdje je potrebno provjeriti stanje antifriza, vrlo važno je napuniti posudu za tekućinu za pranje stakala sa sredstvom koje se ne smrzava do određene temperature. Tekućina koja ‘drži’ do -15 stupnjeva Celzija trebala bi biti dovoljna. Nadalje, ono što svatko može ali i treba napraviti je detaljno očistiti automobil. Dobro oprana stakla s unutrašnje strane povećavaju sigurnost vožnje. Vidljivost je vrlo važna, a masna stakla to onemogućuju. Nečista stakla uzrok su i jačeg rošenja i magljenja stakla. I tu nije kraj onome što možete učiniti da preduhitrite zimske nevolje. Da se uslijed niskih temperatura vrata vašeg vozila ne bi ‘zalijepila’, premažite na vrijeme gumene površine adekvatnim sredstvom. Zimi stradaju i limeni dijelovi, pa bi eventualne pukotine i oštećenja laka trebalo sanirati prije zime, jer zima može povećati oštećenje. Iako je po našim propisima upotreba zimske opreme potrebna samo u zimskim uvjetima, preporučamo zimske gume tijekom zimskih mjeseci, bez obzira ima li snijega.

 

Savjeti

1 Tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala tijekom toplijeg dijela godine još nekako i možete zamijeniti običnom vodom, ali zimi to nemojte pokušavati. Naime, pri temperaturama nižim od ništice obična voda će se u sekundi smrznuti.

2 S obzirom da Zakon o sigurnosti prometa na cestama tijekom zimskog računanja vremena propisuje obvezu paljenja svjetala tijekom vožnje, bilo to tijekom dana ili noći, žarulje trebaju cijelo vrijeme biti ispravne. Osim ispravnih žarulja, potrebno je provjeriti i svijetle li ona pravilno - ne previsoko ni prenisko.

3 Sustav za hlađenje jedna je od najvažnijih komponenti u radu motora, pa je jako važno provjeriti stanje antifriza. Manjak antifriza, odnosno njegova slaba koncentracija prilikom niskih temperatura mogu uzrokovati smrzavanje tekućine u bloku motora, što za posljedicu ima njegovo pucanje. Prosječan vijek trajanja antifriza je oko tri godine.

4 Jedna od osnovnih radnji pripreme automobila za zimske uvjete je kontrola akumulatora. Provjera stanja automobilskog akumulatora preporuča se bar dvaput godišnje, a obavezna je provjera bar jednom - uoči zime. Osnovna laička provjera akumulatora podrazumijeva vanjski pregled, da se vidi je li akumulator čist i suh, te provjera razine elektrolita u ćelijama. Preporučljivo je da u svim ćelijama bude ista količina vode, toliko da ćelije ne budu suhe, a po potrebi lako je doliti destiliranu vodu. Akumulatori imaju vijek trajanja. U prosjeku je to 5 do 6 godina.

5 Zamrznuto vjetrobransko staklo česta je pojava u zimskim mjesecima. Taj problem nije dobro rješavati brisačima i tekućinom za pranje. Pametnije je upaliti vozilo i usmjeriti puhanje prema staklu.

 

Izvor: poslovni.hr