Hoće li broj autoservisa u Europi rasti ili će se smanjivati?

Hoće li broj autoservisa u Europi rasti ili će se smanjivati?

Tržište neovisnih autoservisa se stalno mijenja - otvaraju se nove radione, druge se zatvaraju. Anketa provedena među predstavnicima servisa iz Europe pokazuje kako oni vide tržište popravaka u nadolazećim godinama koje su nepredvidive kao nikad prije. Ispitanici su komentirali kako se u posljednje vrijeme promijenio broj klijenata te kako će se, po njihovom mišljenju, broj autoservisa mijenjati u budućnosti.

Promjena u broju klijenata autoservisa u srednjoj i istočnoj Europi

Odgovori iz različitih europskih zemalja često se razlikuju, iako će pažljivi čitatelj moći pronaći neke sličnosti. Uostalom, čini se da je tržište autoservisa specifično za svaku zemlju.

Najviše optimizma daju tržišta Bugarske i Mađarske. U tim državama više od polovice servisa zabilježi porast broja klijenata. Pri tome, prosjek u tom dijelu Europe je nešto više od 40%. Postavlja se pitanje mogu li se ta predviđanja pripisati prosječnoj starosti vozila u srednjoj i istočnoj Europi koja su u neki slučajevima od čak 1,5 do 2 puta veće od prosjeka EU.

Prognoze vezane za broj servisa u Europi

Zanimljivi su podaci koji govore o očekivanim promjenama broja servisa u naredne 2 godine. U ovoj kategoriji, najpesimističnije vizije predstavljaju poljski servisi. Gotovo dvije trećine predstavnika radionica i servisa smatra da će se broj servisnih mjesta smanjiti. Na suprotnoj strani barikade stoje Litvanci, među kojima je pesimista tek 20%.

„Porast broja klijenata u većini zemalja ne zaustavlja negativne prognoze o padu broja servisa. Razlozi očekivanog smanjenja su poteškoće s kojima se servisi trenutno suočavaju. Nisu nedostatak klijenata ili visoki operativni troškovi ono što može dovesti do zatvaranja servisa. Razlog tome je sve veći tehnički napredak automobila i nedostatak pristupa tehničkim podacima koji su neophodni za njihovo servisiranje i popravak. A to je povezano s hitnom potrebom za obukom, velikim ulaganjima u napredne alate za servisiranje modernih automobila, kao i unapređenjem zakonske regulative EU.“ – Alfred Franke, stručnjak MotoFocusa.

 

Jesu li raspoloženja predstavnika servisa u zapadnoj Europi slična mišljenju prisutnom u srednjoj i istočnoj Europi?

Još je pesimističnije mišljenje o padu broja servisa u zapadnoj Europi, koju u anketi predstavljaju Italija i Velika Britanija. Predstavnici ovih servisa također bilježe porast broja klijenata, ali ne sumnjaju da bi naredne godine mogle biti nepremostiva barijera za veliki broj tvrtki. U zapadnim zemljama, gdje je prosječna starost vozila u servisu manja nego u srednjoj i istočnoj Europi, servisi već mogu imati velikih problema s pristupom podacima o popravcima ili potrebom za značajnim ulaganjima u opremu.

Potreba za suočavanjem s novim tržišnim izazovima može potaknuti trend specijalizacije neovisnih servisa (npr. servisiranje samo odabranih marki vozila) i njihovu konsolidaciju unutar lanaca servisa. Istovremeno, tržište samostalnih servisa i dalje će biti pod pritiskom održavanja atraktivnih cijena usluga, što je njegova važna prednost u odnosu na ovlaštene servise proizvođača automobila.

Informacije iz članka preuzete su sa stranice hr.motofocus.eu