Što uvođenje eura u RH znači za automehaničare?

Što uvođenje eura u RH znači za automehaničare?

Kako je usvajanje eura ugovorna obveza svih zemalja članica Europske unije, određeno je da svaka zemlja pristupa procesu tek onda zadovoljava određene kriterije. Nakon službenog pridruživanja, nova članica ne stječe pravo na uvođenje eura tek po osnovi svog novog statusa, već mora ostatku zajednice dokazati svoju podobnost za ulazak u Ekonomsku i monetarnu uniju (EMU).

Republika Hrvatska je svoj put ulaska u EMU pokrenula još u svibnju 2018. godine službenim donošenjem Eurostrategije, a u svibnju ove godine je Hrvatski Sabor usvojio Zakon o uvođenju eura. Kao što je već svima poznato, Vlada je u srpnju ove godine objavila posljednje detalje prelaska s kune na euro kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Na dan 31. prosinca 2022. godine fiksni tečaj konverzije će biti 1 euro = 7,53450 kuna., a razdoblje obaveznog dvojnog iskazivanja cijena, kao ključne mjere zaštite potrošača, započinje 5. rujna 2022. i primjenjivat će se sve do 31. prosinca 2023. godine, odnosno punih godinu dana.

Najviše posla s prelaskom kuna na eure, osim informatičkih stručnjaka, u svakoj tvrtki Inter Cars tvrtka  imat će računovodstvo i financije. Poduzetnici moraju na vrijeme prilagoditi računalne programe za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje financijskih izvještaja, kako bi prelazak na novu novčanu valutu protekao bez zastoja. S obzirom da je Inter Cars Hrvatska dio jednog od najvećih europskih distributera autodijelova i servisne opreme, mi smo već od travnja krenuli s pripremama i dogovorima s našim informatičkim partnerima unutar Hrvatske i u Poljskoj. Osim toga, vrijedne informacije smo prikupili i od kolega iz IT i računovodstvenih odjela iz drugih tvrtki unutar Inter Cars grupe koji su imali iskustva s promjenom valute, sve kako bismo našim kupcima na transparentan i jednostavan način pružili točne informacije o cijenama na našim web katalozima i u poslovnicama.

S računovodstvene strane važno je napomenuti da će se poslovni događaji koji se odnose na 2022. godinu u poslovnim knjigama morati evidentirati u kunama, bez obzira kada je račun izdan i na koju valutu glasi. Na primjer ako ste primili uslugu ili robu 30. prosinca 2022., a račun Vam je izdan 2. siječnja 2023. u eurima, Vi to u svojim poslovnim knjigama morate evidentirati u 2022. godini, u kunama. Isto tako, ako ste pružili uslugu na primjer servisa 30. prosinca 2022., a račun izdali 1. siječnja 2023., račun morate izdati u eurima, ali ga evidentirate u poslovnim knjigama za 2022. godinu u kunama. Za sve takve situacije iznos računa se preračunava koristeći službeni fiksni tečaj.

Iako je prema iskustvima svih država koje su prešle na euro, izvjesno da će cijene roba i usluga, ponajviše pekarskih i duhanskih proizvoda i ugostiteljskih usluga, blago porasti zbog troškova prilagodbe i zaokruživanja, prednosti ulaska u Ekonomsku i monetarnu uniju daleko nadilaze ta poskupljenja. Glavne prednosti uvođenja eura su niži transakcijski troškovi, neće biti razlika između kupovnog i prodajnog tečaja niti provizije mjenjača ili banaka pri obavljanju konverzije. Također se može očekivati i da će banke smanjiti naknade za plaćanja u domaćem i inozemnom platnom prometu. Druga velika prednost je mogućnost zaduživanja države kod Europskog mehanizma za stabilnost (ESM). Države članice koje se susreću s financijskim poteškoćama mogu dobiti razne oblike pomoći putem europskog stabilizacijskog mehanizma. Izdvojili  bismo još treću i nama kao tvrtkama najveću prednost - niže kamatne stope i uklanjanje valutnog rizika u gospodarstvu. Hrvatsko je gospodarstvo, kao i bankarski sustav, vrlo izloženo takvom riziku jer, osim što je mala zemlja, veliki problem je upravo to što hrvatsko gospodarstvo većinu prihoda ostvaruje u kunama dok su im dugovi i krediti većinom u eurima. Uvođenjem eura taj rizik će biti uklonjen, a zbog smanjenja regulatornog troška u bankarskom sustavu i drugih prednosti, imamo razloga očekivati da će kamatne stope biti niže.

Kao i na ostale grane privrede, navedene promijene isto će utjecati i na segment servisnog održavanja i poslovanja servisa. Jedan od većih benefita biti će transparentnost u odnosu na konkurenciju, sa stajališta krajnjih korisnika. Uvođenje jedinstvene monete EURA , kao platežnog sredstva, omogućit će mnogim korisnicima usluga lakši i jednostavniji odabir servisnog centra za održavanje svog vozila, što će specijalizirane internetske platforme i aplikacije kao Motointegrator i slične uvelike pojednostaviti i učiniti interesantnim. Benefit za servisne centre moguće je ostvariti povratkom tržišta tzv. Servisnog turizma, što svakako mogu iskoristiti stanovnici susjednih nam zemalja, jer će im sada biti olakšano plaćanje usluga bez nepotrebnih konverzija EURO/ HKN, kao i jedinstveni prostor unutar granica EU za neometano kretanje. Kvalitetna usluga i educiranost servisnih centara, ukomponirana sa cjelogodišnjom turističkom ponudom, svakako može ujednačiti popunjenost servisnih kapaciteta tijekom cijele godine.

Inter Cars Hrvatska već nekoliko mjeseci aktivno radi na pregovorima sa informatičkim stručnjacima i bankama kako bi sve bilo spremno za taj dan kada će se nova  valuta naći u našem svakodnevnom poslovanju i životu. Većina promjena, pa tako i ova, ima svoje prednosti i mane. Vjerujemo da će na kraju kada se sve zbroji i oduzme ova promjena donijeti daleko više pozitivnih stvari u našoj svakodnevnici.