Nova EU oznaka za gume

Nova EU oznaka za gume

Nova EU oznaka na gumama bit će uvedena u svibnju 2021. godine, pružajući potrošačima sveobuhvatnije informacije o odabranim svojstvima guma. EU se obvezao smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi do 2050. godine postigao klimatsku neutralnost.

Nova oznaka pojednostavljuje klasifikaciju otpora kotrljanja i performansi kočenja na mokrom, dok će se razina buke prikazivati ​​u decibelima i slovima A, B ili C. Krajnji korisnici moći će pristupiti dodatnim informacijama o gumi po svom izboru u EU bazi podataka skeniranjem QR koda na oznaci. Još jedna novost su dva piktograma koji označavaju radi li se o automobilskoj gumi s prianjanjem na snijegu koja udovoljava EU standardima za homologaciju, prethodno označenom simbolom pahuljice, i/ili gumom napuknutim šiljkom koja nudi prijanjanje na ledu u skladu s novim ISO standardna. Od svibnja 2021. EU oznaka mora biti dostupna i za gume za teška gospodarska vozila (klasa C3).

Na novoj oznaci ocjene od A do C ostat će nepromijenjene. U slučaju guma C1 i C2 za osobne automobile, odnosno kombi vozila, one prethodno klasificirane u E klasi, u smislu otpora kotrljanja i prianjanja na mokrom, dodijelit će se klasi D, koja je prethodno bila prazna. One koje su prethodno bile označene kao F i G bit će dodijeljene klasi E. To će oznake učiniti jasnijima i lakšim za tumačenje.

Potrošači će moći preuzeti više informacija o svakoj gumi skeniranjem QR koda koji se nalazi u gornjem desnom kutu naljepnice. QR kôd sadrži vezu s bazom podataka EPREL (EPREL = Europski registar energetskih oznaka) u kojoj se nalazi list s informacijama o proizvodu. On pokazuje sve vrijednosti oznake za određenu gumu, kao i početak i kraj proizvodnje za taj model. Sve listove s informacijama o proizvodu, kao i raspored za odgovarajuću klasu oznaka, proizvođač guma pojedinačno unosi u bazu podataka EPREL.

Nova EU oznaka guma želi pomoći potrošačima u odabiru štedljivijih guma, a ujedno dobiti informacije o zaustavnom putu. I krajnjim korisnicima, i operatorima voznog parka odabir guma s manjim otporom kotrljanja može značiti značajne uštede u troškovima goriva, kao i niže emisije staklenićkih plinova. S druge strane, jasne informacije o prianjanju na mokrom terenu poboljšat će sigurnost na cesti, dok informacije o buci imaju za cilj smanjenje zagađenosti izazvano bukom u cestovnom prometu.

- Prema našem mišljenju, oznake uvedene kao obvezno označavanje guma 2012. potrošačima su znatno olakšale odabir pravih guma za svoje vozilo u skladu s njihovim preferencijama u pogledu stila vožnje i ekologije – izjavio je Łukasz Kusiak, produkt menadžer COP-a (Continental Poljska).