Međužupanijsko natjecanje u zvanju Automehatroničar

Međužupanijsko natjecanje u zvanju Automehatroničar

Dana 13.03.2020 u praktikumima Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu održano je Međužupanijsko natjecanje strukovnih škola SZ Hrvatske za smjer Automehatroničar, za školsku godini 2019./20. Kao i prošle godine Inter Cars i QS servisna mreža bili smo sponzori ovom natjecanju i podrška školi domaćinu.

Iako je bio petak 13., nismo bili praznovjerni ni, mi niti natjecatelji koji su se okupili iz slijedećih osam obrtničkih srednjih škola.

 1. Srednja škola Dragutina Stražimira, Sv. Ivan Zelina, natjecatelj Mihael Kršak s mentorom prof. Klara Jasna Žagar
 2. Srednja strukovna škola Velika Gorica, natjecatelj Dominik Bedeković s mentorom prof. Davor Majić
 3. Strojarska i prometna škola Varaždin, natjecatelj Emilijan Sanjković sa mentorom prof. Manuela Panteler Županić
 4. Industrijsko-obrtnička škola Sisak, natjecatelj Mateo Šarec s mentorom prof. Ivan Ovanin
 5. Srednja škola Krapina, natjecatelj Valentino Leljak s mentorom prof. Davor Beden
 6. Tehnička škola Karlovac, natjecatelj Filip Cindrić sa mentorom prof. Petar Katalinić
 7. Industrijsko strojarska škola Zagreb, natjecatelj Marko Ripa s mentorom prof. Karmen Mott Bingula
 8. Elektrostrojarska obrtnička škola Zagreb, natjecatelj Marko Horvat s mentorom prof. Vanja Marendić

                     

Natjecatelji su imali zadatak u Modulu 1, demontažu i montažu diska i kočionih pločica na prednjim kočnicama. Modul se izvodio na vozilu Audi A4, te se od natjecatelja tražila brzina, točnost i preciznost u mjerenjima, upotrebi specijalnih alata i mjernih uređaja, te pravilan postupak radnih operacija. Znači da su natjecatelji trebali podići vozilo na dizalicu, demontirati prednji lijevi kotač, te nakon toga demontirati disk pločice i kočioni disk.

Nakon čišćenja dosjedne površine glavčine prednjeg kotača, natjecatelji su trebali komparatorom utvrditi ispravnost odnosno ravninu dosjedne površine za kočioni disk. Nakon toga sa mikro metarskim vijkom trebali su izmjeriti debljinu diska i utvrditi da li je je disk dobar ili je loš, odnosno za zamjenu. Nakon montaže diska ponovno je trebalo komparatorom provjeriti odstupanje diska od okomice koje je smjelo biti maksimalno 0,10 mm. Ujedno trebalo je upotrijebiti specijalni alat za povrat kočionog klipa u početni položaj, te sve montirati na vozilo te ga spustiti sa dizalice, i pritegnuti kotač sa odgovarajućom silom pritezanja. Za sve ovo napraviti natjecatelji su imali na raspolaganju 30 minuta vremena.

                    

Na modulu 2, natjecatelji su trebali detektirati kvarove na vozilu dijagnostičkim uređajem Bosch KTS ESI Tronic 2.0 . Simulirani kvarovi su bili vozilo ne pali, ne radi klima uređaj te svijetli lampica od ABS-a. Od natjecatelja se tažilo da na vozilu Ford Fiesta putem dijagnostičkog uređaja očitaju greške na vozilu, te iste pronađu i otklone kvar. Za ovaj modul natjecateljima je bilo također na raspolaganju 30 minuta vremena.

                    

Nakon užurbanog dopodnevnog natjecanja i smjenjivanja samih natjecatelja i njihovih mentora, došlo je vrijeme proglašenja najuspješnijih natjecatelja.

 1. Mjesto osvojio je Marko Horvat iz Elektrostrojarske škole Zagreba sa 35 bodova u oba modula i ukupno osvojenih 70 bodova
 2. Mjesto osvojio je Filip Cindrić iz Tehničke škole Karlovac sa osvojenih 34 boda modul 1 i 35 bodova modul 2 i ukupno 69 bodova
 3. Mjesto osvojio je Dominik Bedeković iz Srednje strukovne škole Velika Gorica, sa osvojenih 33,5 boda u modulu 1 i 35 bodova u modulu 2 te ukupno osvojenih 68,5 bodova.

                    

Paralelno sa opisanim natjecanjem održavao se i stručni skup profesora Mehatronike SZ Hrvatske. Za ovaj skup također smo organizirali sa kolegama iz Bosch Hrvatska predavanje na temu Komforne elektronike pasivne i aktivne sigurnosti u vozilu te komunikacije sustava međusobno unutar samog vozila. Pod okriljem COVID – 19, zbog nemogućnosti osobne prezentacije ista je za profesore odrađena putem video veze na daljinu vrlo uspješno, uz male tehničke probleme koji su neminovni kod upotrebe interneta i bežične komunikacije.