QS Top Tec – Downsizing

QS Top Tec – Downsizing

Tijeko čitave 2019. godine izvještavali smo Vas da je početkom godine u sklopu Ekskluzivnih edukacija za QS mrežu, predstavljeno i školovanje pod nazivom QS Top Tec. Školovanje se sastojalo od šest zasebnih tematskih edukacija, od kojih je svaka trajala dva dana.

U suradnji s našim dobavljačem Bosch Hrvatska, u njihovom Tehničkom centru u Prelogu, nastavljena je edukacija koju prolaze QS partneri iz Zagreba, Đakova, Siska, Pule Sv. Lovreća, Ludbrega i Varaždina.

Kako smo i najavili u prošlom članku, krajem studenoga održan je nastavak s edukacijom benzinskih ubrizgavanja i Downsizing motora.

Mnogi proizvođači u želji da zadovolje stroge norme EU zakonodavaca u pogledu smanjenja zagađenja okoliša pribjegli su različitim tehničkim rješenjima te za sva ta rješenja uveli naziv Downsizing. Pojednostavljeno rečeno, radi se o smanjenju zapremnine motora, u svrhu smanjenog zagađenja, a ujedno povećanju snage motora, kako bi se dobile bolje performanse vozila. Tako su neki proizvođači vozila smanjili broj cilindara motora s 4 na 3 ili 2, upotrijebili čitav niz senzora i aktuatora raznih sustava punjenja cilindara motora s duplim turbopunjačima, kompresorima, integriranim ispušnim sistemima za obradu ispušnih plinova kao i benzinska ubrizgavanja sa tlakovima ubrizgavanja do 350 bara.

QS partneri koji su prošli ovaj niz edukacija Start /Stop, CR Bosch, CR Simens i Delphi, DPF i NOx ispušni plinovi, hybridna vozila i na kraju downsizing osposobljeni su da mogu brzo i točno detektirati i kvalitetno otkloniti kvar na vozilu, te s punim pravom mogu nositi naziv QS Top Tec.

Ovakav vid edukacija nastavit će se i sljedeće godine s novim temama, kako bi se nastavilo praćenje najnovijih tehničkih rješenja i inovacija u autoindustriji.