QS Top Tec – Hibridna vozila

QS Top Tec – Hibridna vozila

Početkom godine u sklopu Ekskluzivnih edukacija za QS mrežu, predstavljeno je i školovanje pod nazivom QS Top Tec. Školovanje se sastojalo od šest zasebnih tematskih edukacija, od kojih je svaka trajala dva dana.

U suradnji s našim dobavljačem Bosch Hrvatska, u njihovom Tehničkom centru u Prelogu, nastavljena je edukacija koju prolaze QS partneri iz Zagreba, Đakova, Siska, Pule, Sv. Lovreča, Ludbrega i Varaždina.

                     

Jedno od najzanimljivijih predavanja u ovom ciklusu su hibridna i električna vozila. Naravo, pod najzanimljivijim, nisam mislio da su sva ostala predavanja manje zanimljiva, nego se u ovom predavanju radilo o vozilima s kojima se vrlo mali broj servisera susreo u svojim radionicama, a koja su nesumnjivo izgledna budućnost koja nas očekuje, te ćemo se s ovim vozilima u bliskoj budućnosti sve više susretati.

                    

Polaznici edukacije prvenstveno su upoznati sa sigurnosnim aspektima pristupa samom vozilu uz nadzor i stručno vodstvo g. Vladimira Matijevića. Kako se radi o vozilima koje laički možemo nazvati ˝putujuće visokonaponske stanice˝, jer se unutar vozila nalazi visokonaponska instalacija pod stalnim naponom do 1500V. Edukacija je provedena na koncepcijski različitim vozilima Toyota Prius, VW eUp, te na dostavnom vozilu Nissan e-NV200.

                    

Tako visoki napon ˝uskladišten˝ je u visokonaponskim baterijama Li-Ion ili Ni-MH (Ni- Metal- hidrid) baterijama, različitih koncepcija, kapaciteta kao i samih snaga. Dakako novi koncept vozila, donio je i mnogo novih dijelova, koje nismo imali u klasičnim vozilima, kao što su sinkroni i asinkronim motori, generatori, inverteri, baterije visokog napona, niskonaponski akumulatori, potpuno različite koncepcije od akumulatora trenutno poznatih iz klasičnih vozila.

                    

Polaznici ovog tečaja svladali su osnove sigurnog pristupa i deaktiviranja visokonaponskih komponenti, te način i otklanjanje potencijalnih kvarova. Dakako već poznate komponente kao kompresori klime dobili su potpuno nove zadaće, uz hlađenja kabine, sada hlade i visoko naponske komponente te su električno pokretani.

Svakako, da će o ovoj i sličnim temama biti još mnogo riječi ubuduće, kao i edukacija.

Nakon ove edukacije krajem studenog nastavljamo s edukacijom benzinskih ubrizgavanja i Downsizing motora. Zanimljivost ove edukacije bit će benzinska ubrizgavanja s tlakovima ubrizgavanja do 350 bara, uz smanjenje štetnosti ispušnih plinova.

Cilj ovih edukacija je osposobiti QS servisne centre, da mogu bez ikakvih problema brzo i efikasno dijagnosticirati, a potom i otkloniti kvar na vozilu.