Edukacija za procjenitelja motornih vozila

Edukacija za procjenitelja motornih vozila

Ekskluzivno za Quality Service (QS) partnere u suradnji s tvrtkom Mobile Ekspert i Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu, u periodu od 06.12. do 08.12.2018. održana je radionica za procjenitelja motornih vozila.

Edukaciji su prisustvovali QS partneri iz Koprivnice, Pule, Virovitice, Varaždina, Sinja, Nove Gradiške, Velikog Trgovišća, Bedekovčine, Čazme i Zagreba, kao i djelatnici odjela karoserije iz tvrtke Inter Cars. Edukacija je održana u prostorijama Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj FPZ, odsjeka za forenziku i prometna vještačenja, a svim sudionicima pružena su osnovna znanja iz područja vještačenja, odnosno procjene vozila, kao i upoznavanje s osnovnim softverskim alatom svakog procjenitelja, programom Audatex.

                                      

Redovni profesor FPZ, doc. dr. sc. Željko Šarić, upoznao je polaznike radionice s osnovnim aktivnostima odsjeka forenzike i vještačenja, kao i s najnovijim dostignućima u autoindustriji na polju aktivne i pasivne sigurnosti. Između ostalog, najzanimljivije predstavljanje bilo je ono uređaja EDR (Event Data Recoder) popularno nazvanog „crna kutija“. Radi se o uređaju smještenom u upravljačkoj jedinici zračnih jastuka. Iako nema potpunu funkcionalnost crne kutije u zrakoplovima, sposoban je upamtiti sve relevantne parametre vozila, brzinu, usporavanje, aktivnost pojaseva, kut zakreta kola upravljača, aktivacije senzora zračnih jastuka, pet sekundi prije sudara i pet sekundi poslije. Na konkretnom slučaju i stvarnom vozilu prikazana je mogućnost očitavanja podataka u realnom vremenu. Trenutno prvi proizvođač vozila u EU koji dozvoljava očitavanje podataka iz same upravljačke jedinice je Toyota, a uskoro će ovakvu praksu slijediti i ostali. Proizvođači kao što su Audi, VW, Fiat, Mini, BMW i mnogi drugi, na svojim novim modelima vozila.

                                            

Sam kraj radionice začinjen je „crash testom“, simuliranim na vozilima Chrysler Neon i Kia Pride. Simulirana je realna situacija naleta vozila na zaustavljeno vozilo pri brzini od 25 km/h, te razmjeri nastale štete na navedenim vozilima.Završni ispit polaznika radionice za procjenitelja vozila bila je samostalna procjena u sudaru oštećenog vozila.

                                         

I za kraj, riječ dvije o alatu Audatex. Alat je softverski koncipiran i napravljen tako da procjena nastale štete na vozilu bude obavljena što brže i jednostavnije, maksimalno transparentno i prema normativima samih proizvođača vozila putem VIN oznake. Dodavanjem fotodokumentacije dobiva se kompletan uvid u štetu, odnosno procjena popravka vozila koja u sebi može sadržavati cijene originalnih rezervnih dijelova, ali i cijene TÜV certificiranih dijelova limarije dobavljača Inter Cars. Ovaj dio edukacije održali su predavači iz tvrtke Mobile Ekspert, koja je ujedno i zastupnik za Audatex.